Neutraliteten gör det möjligt för oss att agera

Frigivning av fångar i Colombia, april 2012

Igår så rapporterade svenska medier att Farcgerillan i Colombia planerar att frige den franske fotograf som togs tillfånga för två veckor sedan. Detta kommer en dryg månad efter att gerillan frigav ett antal personer som suttit fångna i över 10 år. Vid båda tillfällena – och vid många andra tillfällen där tillfångatagna förhandlats fria – så har Internationella Rödakorskommittén (ICRC) spelat en viktig roll.

ICRC är en organisation som har ett helt unikt mandat reglerat i Genevekonventionerna. Som neutral och oberoende organisation har man i uppdrag att hjälpa och skydda människor som drabbats av krig, interna konflikter och andra våldsamma situationer men också att se till att de regler som finns för krig följs runt om i världen.

Det är ICRCs mandat som gör att man är involverad i en sådan här situation, och neutraliteten som möjliggör att ha en relation till alla aktörer i konflikten. ICRC har funnits på plats länge i Colombia och har under åren utvecklat ett sätt att arbeta i denna mycket komplicerade kontext som accepteras av alla inblandade. ICRC är den enda internationella aktör som tillåts ha kontakt med FARC gerillan. Genom ICRC har under åren tusentals människor som tagits av bl.a. FARC kunna utväxla meddelanden med sina familjer. Familjerna har fått reda på att deras nära och kära är vid liv. Och slutligen kunnat bidra till att de tillfångatagna släppts fria.

Det som kommer först i Röda Korsets arbete är alltid att säkerställa att människor får hjälp och skydd. Neutraliteten innebär att vi kan få tillgång och samarbeta med båda sidorna i en konflikt. Ett exempel är besöken hos människor som sitter fängslade världen runt. Varje år gör ICRC tusentals besök i fängelser och rapporterar om situationen där, de senaste åren runt har de årligen besökt över 500.000 människor. Man vill se till att fångarna inte försvinner, utsätts för tortyr, får sina rättigheter tillgodosedda och att de kan hålla kontakten med sina familjer.

Men neutraliteten och fokuseringen på att människor ska få hjälp innebär också att ICRC ibland arbetar annorlunda än andra humanitära organisationer. Mycket av arbetet sker i det tysta. Kritik och påpekanden om brott mot konventionerna, och konkreta förslag på hur situationen kan förbättras för de berörda framförs direkt till de ansvariga myndigheterna – till dem som har den faktiska  ansvaret och makten att förändra. ICRC går förhållandevis sällan ut och kritiserar enskilda parter i en konflikt. Inte heller offentliggör man informationen om förhållandena i fängelser.  Vid de få tillfällen ICRC väljer att kritisera eller uppmana offentligt vet vi att det är en mycket allvarlig situation man vill belysa.

Det faktum att ICRC och Röda Korset gör många saker som man sen inte berättar om kan upplevas som märkligt. Men det är ett exempel på den neutralitet som gör att vi kan verka i så många situationer och se till att människor får hjälp – en hjälp ingen annan kan ge!

Annonser

Om Pia Stavås Meier

Chef för internationell verksamhet på Svenska Röda Korset
Det här inlägget postades i Folkrätt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s