Rarely, have I seen…

Image

Ibland är teorin så enkel. Och ibland är verkligheten så grym och komplex. Civila ska skyddas i väpnade konflikter. Det är förbjudet att använda mänskliga sköldar. Det är förbjudet att använda barnsoldater. Finns inga undantag. Finns inga kryphål. Men ändå kommer nu rapporter och vittnesmål om grova krigsförbrytelser och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Syrien. Som folkrättsjurist är det frustrerande att bevittna lagens brister. Eller kanske inte just lagens – den är ju tydlig – utan staternas bristande efterlevnad av lagarna.

Fundamentet i den humanitära rätten är skyddet av civila. Denna humanitära princip (distinktionsprincipen) gäller idag under både internationella och icke-internationella väpnade konflikter. Det är så självklar, och så viktig, att det inte längre spelar någon roll om en stat har skrivit under de internationella konventioner som formellt uttrycker principen. Alla världens stater är bundna av denna princip i kraft av dess sedvanerättsliga status – även Syrien som inte skrivit under den konvention som specifikt reglerar icke-internationella väpnade konflikter (1977 års tilläggsprotokoll II). Som utlöpare av distinktionsprincipen hittas en mängd detaljförbud, t.ex. förbudet mot att använda mänskliga sköldar, och mot att rekrytera och använda barnsoldater.

Den våldseskalering som skett i Syrien sedan februari 2012 har i stor utsträckning drabbat civila. Det finns uppskattningar om att bl.a. runt 1200 barn har dött under de 15 månader stridigheterna nu har pågått. FN:s särskilda representant för barn i väpnade konflikter, Radhika Coomaraswamy, sa nyligen:

 ”Rarely, have I seen such brutality against children as in Syria, where girls and boys are detained, tortured, executed, and used as human shields.”

Just skyddet av barn är särskilt reglerat i den humanitära rätten och återfinns även i Barnkonventionen och i det tillhörande Barnsoldatsprotokollet. Sorgligt nog ökar såväl antalet civila dödsfall under väpnade konflikter stadigt som antalet barn i väpnade konflikter. Idag finns det uppskattningsvis tiotusentals barnsoldater som deltar i fler än 30 väpnade konflikter runtom i världen. Barnen blir ofta tvångsrekryterade och pojkarna utnyttjas vanligtvis som soldater medan flickorna inte sällan utnyttjas som sexslavar. ICRC har gjort en kort film som beskriver livet för barnsoldater, och här kan du läsa mer om Svenska Röda Korset arbete med denna fråga. Det känns onekligen fel att säga att det är glädjande att den internationella brottmålsdomstolens första avkunnade dom handlade om just barnsoldater, men den fällande domen mot Thomas Lubanga Dyilo för användningen av barnsoldater i Kongo utgör ett viktigt bidrag till kampen mot straffrihet. Den visar att lagens långa arm inte är så klen som den ibland upplevs och att rättvisa kan skipas tillslut.

De fällande domar som avkunnats och de rättsprocesser mot tidigare diktatorer och krigsförbrytare som pågår i världen just nu borde vara en varningsklocka till de som tar beslut om att döda civila, och om att använda mänskliga sköldar och barnsoldater i Syrien. Rättvisan må vara långsam ibland, men den har gott minne och god uthållighet.

De senaste händelserna i Houla där civila dödades (varav nästan hälften uppges vara barn) belyser allvaret i situationen och de stridande parterna måste upphöra med dessa handlingar. Men precis som att lagen måste vara tydlig, måste alla stater vara tydliga med att ta sitt ansvar för att säkerställa efterlevnaden av den. Ansvaret vilar givetvist främst på de stridande parterna, men alla stater som har skrivit under Genèvekonventionerna har en skyldighet att säkerställa respekten för den internationella humanitära rätten och att stå upp för humanitet. Sverige kan t.ex. göra mycket utanför FN- och EU-samarbetet i denna fråga. Kräv, och kräv igen att parterna följer den humanitära rätten. Orka vara envis och obekväm i diskussionerna med t.ex. syriska ambassaden i Stockholm. Dokumentera och kommentera krigsförbrytelserna. Följ upp de flyktingar som lämnat Syrien och lyssna på och dokumentera deras berättelser. Ge dessa det stöd de behöver.

Världens länder får inte ducka undan sina humanitärrättsliga skyldigheter och endast handfallet oroa sig för det komplexa säkerhetspolitiska läget i regionen, och dystert konstatera att FN:s säkerhetsråd har svårt att hitta en lösning eller ta beslut inom sitt ansvarsområde. För det är just genom sådant uppträdande och sammanblandning som den humanitära rätten brister och blir tandlös. För som bekant, den humanitära rätten handlar inte om hur man får ett slut på konflikten eller om hur ett krigsdrabbat land ska styras. Utan den humanitära rätten handlar om skydd och rättvisa. Skydd för de som är drabbade av krigets vedervärdiga fasor och för den modiga personal som hjälper krigets offer. Och rättvisa åt de som utsatts för krigsförbrytelser.

Idag är Röda Korset den enda internationella humanitära organisation som tillåts arbeta inne i Syrien. Sedan i juni 2011 har rödakorsrörelsen bistått med hjälp till mer än 400 000 personer i Syrien. Inte minst har Svenska Röda Korset just nu fokus på denna humanitära katastrof. Läs mer här om vad Svenska Röda Korset gör för de drabbade i Syrien och om vad du kan göra!

Cecilia Tengroth

Folkrättsrådgivare, Svenska Röda Korset

Annonser

Om Cecilia Tengroth

Folkrättsrådgivare på Svenska Röda Korset
Det här inlägget postades i Folkrätt, Syrien och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Rarely, have I seen…

  1. Nathalie Piehl skriver:

    Här är en riktigt bra film om man vill veta mer om vilka regler som faktiskt gäller i krig och vad som händer om man bryter mot dem. Varning för starka bilder. http://www.youtube.com/watch?v=jwqRo4Xkix8

  2. Ping: Idag är det den internationella flyktingdagen | Svenska Röda Korsets Blogg

  3. Ping: Det ekar så tyst. Men ibland är det som inte sägs det skrämmande. | Svenska Röda Korsets Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s