Den humanitära rätten förbjuder användning av kemiska vapen

Den senaste tiden har det diskuterats i media om Syrien och kemiska vapen, huruvida den syriska regeringen har kemiska vapen och om dessa i så fall skulle kunna komma att användas mot den egna befolkningen. Kemiska vapen är massförstörelsevapen vars urskillningslösa och oerhört grymma effekter som kvävning, brännskador eller skador på inre organ har fördömts av världssamfundet.

Det förbjudet att använda kemiska vapen enligt den internationella humanitära rätten. Förbudet gäller alla stater och andra stridande parter i såväl internationella som interna väpnade konflikter och utgör en del av internationell sedvanerätt. Det gäller alltså oavsett om en stat är part till en specifik konvention som förbjuder användningen eller inte. Användning av kemiska vapen utgör en krigsförbrytelse. Ett motsvarande förbud finns också mot biologiska vapen, gift och förgiftade vapen.

1993 års kemvapenkonvention förbjuder förutom att använda  även att utveckla, producera, eller på annat sätt förvärva, lagra eller överföra kemiska vapen. Syrien som inte är part till kemvapenkonventionen är inte bundet av konventionens specifika bestämmelser men får ändå inte under några omständigheter använda kemiska vapen.

Läs mer om regleringen av kemiska vapen på Internationella rödakorskommitténs (ICRC) hemsida.

Annonser

Om Dick Clomén

Dick Clomén är folkrättsrådgivare på Svenska Röda Korset
Det här inlägget postades i Folkrätt och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s