Förberedelser för resan till Irak

Om några dagar reser vi till irakiska Kurdistan. Det känns spännande! Vi förbereder oss på flera olika sätt; vaccinationerna  har setts över, den interaktiva säkerhetskursen Stay Safe är genomgången och biljetterna är utprintade. Vi läser så mycket vi hinner, exempelvis Ingmar Karlssons bok om Kurdistan och Hama Dostans ”En plats i paradiset”.

Vi som reser gör det inom ramen för ett EU-finansierat projekt och tillsammans med  kollegor från Röda Korsets olika behandlingscenter för krigsskadade och torterade flyktingar. Under en veckas tid kommer vi att ha möjlighet att träffa kollegor i Erbil och Sulaymaniah, som ingår i  det som kallas The Kirkuk Center for Torture Victims.

Förutom luftiga kläder tar vi med oss en rad frågor som hela gruppen förberett, t ex:

– Vilka metoder används i behandlingsarbetet?
– Vilka människor söker främst hjälp?
– Hur ser samhället på psykoterapi?
– Vad vet man om situationen för de som återvandrat, exempelvis från Sverige?

Man kan säga att våra förberedelser pågått under en väldigt lång tid. Under alla år som behandlare har vi träffat många människor från just de områden vi ska besöka. Deras berättelser om extremt svåra livshändelser som tortyr och många år av förtryck tillsammans med beskrivningar av goda stunder i livet tar vi också med oss när vi nu reser till Irak.

Vi hoppas och tror att det kommer att bli en givande resa! Vi kommer att kunna knyta band, dela med oss av våra erfarenheter, men – framför allt- hoppas vi på ny kunskap och nya perspektiv att använda i förståelsen och bemötandet av våra patienter.

Karin Duberg och Johanna Hermansson
Röda Korsets Center för torterade flyktingar, Stockholm

Annonser
Det här inlägget postades i Flykting och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Förberedelser för resan till Irak

 1. Aras Salih skriver:

  Det är dags för vår äventyrsresa till Irakiska Kurdistan.

  Jag har följt utvecklingen i Kurdistan daf för dag och det är vissa viktiga punkter som jag vill meddela er inför resan:

  1- Säkerhetsmässig är det mycket lugn i Kurdistan, det vill säga att nyligen kom irakiska regeringen kom överens med den kurdiska regionala regeringen om samarbete och samverkan när det gäller säkerheten i gränsområden till Kurdistan.
  2- Det kommer att vara runt 30 grader på dagen och 15 grader varm på natten. En viktig uppmaning för kollegor som är astmatiker att ta med sig sina astma mediciner försandstormen från södra Iraka började nå norr i Kurdistan, så att har vi otur kommer vi uppleva visa sanddagar.
  3- En del kollegor frågade om visum till Irak, men som Anna-Carin berättade för oss att man får visum på Erbil flygplaten när vi kommer fram.
  4- Fredagen den 17 maj kl.18.00 är alla bjudna på middag hos mina gamla svärföräldrar. Både vegitarisk och vanlig mat ordnas av min kära svärmor.

  Jag ser fram att denna resa kommer att ge oss Röda Korsare en levande bild av hur våra patienters liv har varit förut under krig, förtryck och tortyr tiden, samt den snabba utvecklingen och återuppbyggnsden i nuet. Det kommer att bli mycket givande.

  Aras Salih
  Röda Korsets Behandlingscenter Hässleholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s