Att ta FARC till Havanna – en humanitär uppgift

Uppdaterat 13 maj

Samtidigt som fredsförhandlingar har pågått på Kuba mellan den colombianska regeringen och FARC-EP (Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé) intensifieras stridigheterna och våldet i Colombia. Konflikten som pågått sedan 60-talet har skördat tiotusentals liv och påverkat hela generationer. Åtminstone 70 000 personer saknas och nya försvinner hela tiden.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har arbetat i Colombia sedan 1969 med att få partnerna att respektera den humanitära rätten (krigets lagar), efterforska saknade, återförena splittrade familjer och att på andra sätt lindra de humanitära effekterna av konflikten. 200 000 människor fick förra året hjälp av Röda Korset med sjukvård och annat humanitärt bistånd. Genom sitt mångåriga neutrala och opartiska arbete i Colombia har man uppnått stor respekt och acceptans för sitt strikt humanitära uppdrag.

Ylva Lennartson har precis kommit hem från ett uppdrag i Colombia.

-Arbetet känns värdefullt när invånarna i en by tackar en för vår närvaro och säger att de väpnade aktörerna i området inte begår lika mycket övergrepp som innan ICRC började vara verksamma där. Tack vare ICRC:s neutralitet och långvariga närvaro finns områden i Colombia där bara vi som humanitär aktör har tillgång till civilbefolkningen. De civila är extremt isolerade i vissa områden och sårbara inför effekterna av den väpnade konflikt som pågår.

En mindre känd sida av ICRC är den roll organisationen kan ta som neutral humanitär mellanhand i väpnade konflikter eller andra kriser. På uppdrag av en eller båda parterna i en konflikt kan ICRC utföra humanitära uppgifter i situationer som kräver en särskild neutral och oberoende aktör. I Colombia har det ofta handlat om att möjliggöra frisläppande av personer som hållits fångna av FARC, såväl civila som militärer. Sedan 1994 har ICRC varit involverat i frisläpandet av 1500 personer i Colombia, varav 10 bara i år.

På bilden syns den franske journalisten Roméo Langlois som lämnades över av FARC till ICRC våren 2012, efter att ICRC i månader hade agerat neutral mellanhand mellan partnerna.

Image

Bild ICRC /R. Perdomo

Ett annat liknande uppdrag som har oerhört stor betydelse för de berörda familjerna är att föra hem kvarlevorna av döda soldater eller civila, över frontlinjer eller från ett land till ett annat. Att få hem en anhörigs kvarlevor innebär inte bara att man kan genomföra en värdig begravning utan också att få ett riktigt avslut.

Under de pågående fredsförhandlingarna i Havanna har ICRC transporterat FARC:s representanter till Kuba. Röda Korset tar inte del i den politiska uppgörelsen om freden men kan bidra till att göra förhandlingar möjliga. Det skulle också kunna innebära att ICRC upplåter en neutral plats för förhandlingar eller att vara kommunikationskanal mellan parterna. ICRC:s roll som neutral mellanhand, oavsett uppgiften, syftar alltid till att minska humanitärt lidande.

-Kontakten med de väpnade aktörerna i fält är unik. ICRC har månatliga möten över hela
landet med representanter för den Colombianska militären, FARC, ELN och andra
väpnade aktörer för att säkra vår tillgång till civilbefolkningen och för att kunna
utföra vårt arbete. ICRC har en utbredd närvaro i fält, vi har en dialog med representanter
från olika skikt i de väpnade grupperna, såväl på gräsrotsnivå som högre upp.
Detta möjliggör att ICRC kan vara en neutral facilitator i fredsförhandlingarna
som nu pågår.

Kärnan i ICRC:s arbete är att bistå och skydda människor i väpnade konflikter utifrån den humanitära rätten. I Colombia dokumenterade ICRC under förra året inte mindre än 880 misstänkta kränkningar mot humanitär rätt eller mänskliga rättigheter; kränkningar som togs upp i diskussioner direkt med de ansvariga parterna i konflikten. Dessa kränkningar omfattade mord, hot, försvinnanden, fördrivning, sexuellt våld, angrepp mot patienter, sjukvårdspersonal och inrättningar. Det är den civila befolkningen, såväl i städer som på landsbygden, som drabbas hårdast av den snart 50 år långa konflikten.

-Konkret innebär arbetet som fältdelegat att civilbefolkningen pratar med oss om de problem de kan ha med de väpnade aktörerna som är närvarande i det område de bor. I mitt fall handlade det om den Colombianska militären och FARC. Om civilbefolkningen så ville kunde jag ta upp konkreta situationer med den ansvariga parten för att försöka lösa problemet. Det kändes som att vara en humanitär diplomat när man satt där i djungeln och försökte förhandla fram lösningar.

Den sorgliga paradoxen är att även om fred uppnås mellan parterna i den väpnade konflikten så upphör inte våldet i Colombia omedelbart. Idag är kriminella gäng en stor orsak till att många dödas, försvinner eller drivs på flykt. Det kommer att krävas sociala och politiska insatser och stort engagemang av alla berörda aktörer för att sätta ett definitivt stopp för det fortsatta våldet.

Annonser

Om Dick Clomén

Dick Clomén är folkrättsrådgivare på Svenska Röda Korset
Det här inlägget postades i Folkrätt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s