Rapport från Jordanien

Jordanien 030

Undertecknad till höger

Hej jag heter Thomas Söderman och arbetar som katastrofexpert på Svenska Röda Korset. Just nu så besöker jag Jordanien för att se situationen för de syriska flyktingarna och hur vi kan hjälpa bättre. Konflikten i Syrien har pågått i över två år och den humanitära situationen är katastrofal.

En god del av dagen har jag tillbringat i de östra delarna av Jordanien, nära den saudiska och irakiska gränsen, i öknen utanför Azraq. Inte ett helt obekant område för mig då jag arbetade för ICRC under det första Gulfkriget 1990-1991, många irakier sökte sig då till just Azraq och lägerområden som framför allt de jordanska myndigheterna ansvarade för.

Nu växer åter en flyktingstad upp i öknen utanför Azraq. Lägerområdet kommer, fullt utbyggt, att kunna hysa över 130,000 flyktingar. UNHCR tillsammans med de jordanska myndigheterna är de huvudansvariga, arbetet sker dock i samråd med ett flertal internationella organisationer, ansvaret för sjukvården ligger på rödakorsfederationen. Standarden i lägret kommer att vara god, familjer kommer att bo i bostadscontainrar med tillgång till vad som krävs för ett materiellt drägligt liv, vad lägret inte kan ge är självklart den fred i hemlandet som gör det möjligt att återvända hem. Det alla vill.

I anslutning till mitt besök anlände lastbilarna med den sista utrustningen till det fältsjukhus som tyska, norska, finska och kanadensiska rödakorsen ansvarar för. Väl etablerat kommer sjukhuset att kunna erbjuda all service till flyktingarna.

Det slutliga beslutet från den jordanska regeringen om när lägerområdet skall ta emot flyktingar är ännu ej fattat, rödakorssjukhuset behöver dock endast 48 timmars varsel för att vara igång, i dagsläget väntar de flesta som skall arbeta där i sina respektive hemländer, ett tiotal finns redan i landet. Utrustningen är på plats.

En annan viktig sak som Röda Korset gör på plats är det som kallas Restoring Family Links. När människor tvingas fly så kommer familjer ifrån varandra och man vet ofta inte var ens närmaste befinner sig eller hur de mår. Röda Korset hjälper till att efterforska anhöriga samt att ge dem möjlighet att hålla kontakten. På bilden ser ni en rullstolsbunden trettonbarnsfar som med hjälp av ICRC håller kontakt med familjen i Syrien, själv befinner han sig i Zaatari-lägret i norra Jordanien.Jordanien 016

Annonser
Det här inlägget postades i Familjeåterförening, Katastrof och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rapport från Jordanien

  1. Mårten Johnsson skriver:

    Ni gör ett fantastiskt jobb, kämpa på…/ Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s