Jordskred saknar hjärta

Den 5 september är ett datum som överlevare i byn Saddal i Jammu & Kashmir aldrig komer att glömma. Regnet var kraftigt, det pågick i dagar. Plötsligt gick allting fort, ett massivt jordskred vältrade sig nedför berget. Det krossade, mosade och bröt sönder nästan allting levande som kom i dess väg. Minst 30 hus begravdes och familjerna, som lagt sig för natten, hade inte en chans att sätta sig i säkerhet.

Jag är på rödakorsuppdrag i den översvämningsdrabbade indiska delstaten Jammu & Kashmir. Vårt team har till uppgift att dra upp riktlinjerna för hur rätt hjälp ska nå rätt människor i rätt tid. I katastrofer finns alltid de som är mer utsatta än andra. Det är Röda Korsets uppgift att sörja för dem.

Abrupt tvingas vår vita Landcruiser stanna. Ännu ett jordskred har rasat över den smala, slingrande vägen. Detta utan varning eller vissling, inte ett ord för varsla om den annalkande faran. Jordskred saknar hjärta, tänker jag.

2014-09-12 11.25.13

Den här gången går dock allting bra. Lermassorna har stoppats av ett hus. Jag kliver ur bilen för att titta närmare på bedrövelsen. Vägen är hal och folk har samlats på hustaket för att se när grävmaskinen tar sig an leran. Efter en stund får vi tillåtelse att passera.

Vi fortsätter uppför och i en kurva längs bergssluttningen fladdrar ett tält av svart sopsäcksplast. Hit har Modsood Begum, maken och deras fem barn tagit sin tillflykt.

After the floods in Jammu

En brant lerig stig leder upp till deras så kallade kacha house, en byggnad av lera och sten; platsen som de kallat hem i 25 år. Den senaste tidens kraftiga skyfall har emellertid förstört trätaket och en husvägg har rasat in.

The floods in Jammu

“Jag känner mig inte trygg när barnen tvingas sova i tält längs vägen. Men hur ska vi ha råd att reparera huset?” säger Modsood och torkar sig i ansiktet med den gröna sjalen av tunt crepetyg. Sedan öppnar hon dörren till köket som brukade dofta av nykokta aromatiska rätter. Nu stinker rummet av stillastående vatten och den råa lukten av lera slår emot oss. Längre upp på berget har hennes grannar tagit skydd i den vitputsade skolan i byn Thanna Mudin.

“Skyfallen var de värsta jag sett under min livstid. Flera av husen i vår by sveptes bort”, säger 60-årige Attullah Khan, som i likhet med andra översvämningsdrabbade, vägrade lämna boskapen till sitt öde. Nu fodrar han sin brunfläckiga ko med trädgrenar och gräs under griffeltavlorna i gången utanför raden av klassrumm. Inuti trängs 85 personer om det knappa utrymmet.

2014-09-12 11.46.05

Regionala rödakorschefen i Jammu, Mr. R.C. Puri, kommer gående för att lyssna med byborna vad de behöver. Många samlas runt honom, däribland Atullah Khan. Tak över huvudet, säger de alla. Tält, presenningar, kokkärl och filtar, men också hjälp till återuppbyggnad.

Röda Korset i Jammu ställde genast 100 tält till förfogande för lokala myndigheterna när katastrofen skedde. Men i takt med att fler drabbade områden nås, ökar såväl omfattningen av översvämningarna som hjälpbehoven.

Omkring 8 000 familjer har förlorat sina hem och allt de äger och har i de tio drabbade distrikten i Jammu. I det värst drabbade området Poonch ses hela hus flyta med flodvattnet.

Floods in Jammu and Kashmir

Tiden är dessvärre inte på de drabbades sida, snart är vintern här. Flodvatten må dra sig tillbaka, men icke utsattheten.

Text & bild: Maude Fröberg, kommunikations- och påverkansansvarig i Sydasien för Internationella rödakors och rödahalvmåne federationen.

Annonser
Det här inlägget postades i Katastrof, Okategorisrad, Sydasien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s