Vi får inte ge vika för rasism, hat och intolerans

När rasismen och intoleransen sprider sig både i Sverige och i Europa behöver vi mobilisera en tydligt motkraft som tar ställning för medmänsklighet, humanism och tolerans.

Alla vi som arbetar på lokal nivå runt om i landet kan ge flera exempel på händelser de senaste åren där olika rasistiska grupper riktat sitt hat mot Röda Korsets lokala verksamheter och företrädare.

Några exempel är:

  • Röda Korset i Motala bedrev öppen verksamhet för asylsökande i fem år. Men till slut tröttnade rasisterna och brände ner möteslokalen. Efter det vågade ingen komma till oss längre.
  • En 84-årig kvinna i Lerum stod med insamlingsbössan i samband med valet när två män plötsligt tryckte upp henne mot en husvägg och kallade henne för landsförrädare.
  • Dörren till flyktinggruppen i Linköping tapetserades med rasistiska klistermärken från Svenskarnas parti.
  • En av våra ledande företrädare i Gävle fick hakkors inristade i lacken på sin bil.

Trots detta är budskapet från rödakorsrörelsens tydligt. Vi får inte ge vika för rasism, hat och intolerans. Röda Korset måste bli en tydligare röst i debatten som står upp för principen om alla människors lika rätt och värde.

Vi i Svenska Röda Korset har en uppgift att vara en av de drivande krafterna i arbetet med att skapa ett medmänskligt och öppet samhälle. Alla våra sociala verksamheter som bidrar till att skapa ett mer inkluderande samhälle är viktiga i detta arbete. Genom att ta tydlig ställning i debatten kan vi även vinna över fler personer ur den tysta majoriteten att ta ställning för medmänsklighet och humanism.

Röda Korsets styrelse har därför antagit ett positionspapper där vi tydligt klargör att vårt uppdrag som humanitär organisation kräver att vi vågar och förmår ta ställning mot de hatiska och fördomsfulla uttryck, som rasismen och intoleransen står för. En slutsats är också att vi behöver kraftsamla ytterligare för att kunna bidra till ökad medmänsklighet och ett öppet samhälle.

Men även om detta i sig är ett viktigt positionsdokument så är det faktisk handling i vardagen som gör skillnad. Vår förhoppning är att ett tydligt ställningstagande kring vad vi som organisation står för kommer att stärka viljan och förmågan till handling på alla nivåer i organisationen. Vi är ett och samma Röda Kors som finns över hela landet och ett gemensamt ställningstagande mot rasism och intolerans och för humanitet och medmänsklighet kommer att göra en stor skillnad i samhället såväl som i samhällsdebatten.

Image

Annonser

Om Oscar Fredriksson

Styrelseledamot i Svenska Röda Korset sedan juni 2011 och även styrelseordförande i stiftelsen Röda Korsets Center för torterade flyktingar. Har arbetat ideellt inom Svenska Röda Korset sedan 2004. Examen i juridik, filosofi och socialpsykologi från Uppsala universitet. VD för företaget Regelrådgivarna som arbetar med regelförenkling inom offentlig förvaltning.
Det här inlägget postades i Humanitet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s